Hoe werkt het?

De Holebifoon is een opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over holebiseksualiteit en gender. Dat betekent dat ook ouders, leerkrachten, vrienden, partners van holebi's of transgender personen bij ons op hun plek zijn. Onze vrijwilligers luisteren anoniem, gratis en zonder vooroordelen.

Heb je een vraag over holebi’s? Twijfel je over je eigen seksualiteit of genderidentiteit? Wil je meer weten over seksuele gezondheid? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je kan bellenchatten of mailen. Klik op de links om te weten te komen hoe het precies werkt.

 De Holebifoon is ook een meldpunt voor discriminatie. Werd je gediscrimineerd omwille van je seksuele oriëntatie? Meld het. Dat kan rechtstreeks bij ons. We werken samen met Unia om dat mogelijk te maken. Werd je gediscrimineerd op basis van je genderexpressie of -identiteit? Je kan je verhaal bij ons kwijt. Ook die discriminatie kan je melden bij ons. Daarvoor werken we samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en hebben we contact met de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.

Hoe verloopt een gesprek bij ons?

Dat bepaal jij vooral zelf! Jij zoekt ons op door te bellen, te chatten of te mailen. Natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk. Misschien is het daarom goed om te weten dat...

... al onze gesprekken anoniem zijn.
Dat betekent dat je je (echte) naam of leeftijd niet moet vermelden. Wij doen dat ook niet.

... jij altijd kiest wat je deelt.
Om je situatie goed te begrijpen, moeten we vragen stellen. Misschien liggen sommige vragen je niet helemaal. Soms zijn ze gevoelig. Voel je nooit verplicht om te antwoorden wanneer je dat niet wil.

... even stil zijn ook oké is.
We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om te spreken. Het is soms moeilijk om de juiste woorden te vinden. Vertel ons aan de telefoon of chat gerust wanneer je het lastig krijgt. We geven je graag de tijd die je nodig hebt.

... al onze gesprekken gevoerd worden door vrijwilligers.
Dat betekent dat de persoon waarmee je chat, belt of mailt ervoor koos om op vrije momenten naar jou te kunnen luisteren. Alle vrijwilligers volgden een opleiding om dat zo goed mogelijk te doen, zonder vooroordelen en met een open blik.

... kant-en-klare oplossingen zelden bestaan.
We luisteren graag naar je vragen en verhalen over holebi’s of (trans)gender(s). Je kan met leuke en minder leuke situaties bij ons terecht. Weet dat kant-en-klare oplossingen zelden bestaan. Ook de Holebifoon kan je die niet geven. We zoeken wel graag met jou uit welke opties je hebt.

Met welke onderwerpen kan je bij ons terecht?

Heb je een vraag of verhaal? Heeft het iets te maken met holebi of (trans)gender? We luisteren graag! Twijfel je of je aan het juiste adres bent? Waag je kans. We wijzen je de weg naar meer geschikte kanalen als de Holebifoon toch niet de juiste plek is.

We verzamelen geen onderzoeksresultaten of cijfermateriaal. Wil je weten hoeveel holebi's er huwen, hoeveel ouders moeite hebben met de coming-out van hun transgender kind, ...? Neem eens een kijkje nemen op de website van www.cavaria.be of mail hen op [email protected].

Openingsuren

Onze vrijwilligers staan voor je klaar op maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30. Op feestdagen nemen onze vrijwilligers even vrijaf.

Voor een telefoongesprek bel je naar het gratis nummer 0800 99 533. Chat je liever? Dat kan ook. Moet je nu je verhaal kwijt, maar zijn we niet bereikbaar of is de lijn even bezet? Stuur ons een mailtje op het adres [email protected]. We proberen je bericht binnen de vier werkdagen te beantwoorden.

Privacy

Wil je weten hoe we je privacy beschermen? Lees er alles over op https://holebifoon.be/privacy.