Kan ik als transgender makkelijk mijn voornaam veranderen?

Vanaf 3 januari 2018 kan je bij de burgerlijke stand van je woonplaats terecht om de M of V op je geboorteakte aan te passen volgens een nieuwe procedure. Je voornaam veranderen doe je voorlopig nog via de FOD justitie. Voor beide procedures heb je geen medische attesten meer nodig.

Als je een meerderjarige Belg bent, kan je je voornaam veranderen door een verzoek en enkele documenten in te dienen bij de Federale Overheidsdienst Justitie. Als je minderjarig bent, kan je vanaf het moment dat je twaalf jaar bent geworden ook al je voornaam veranderen. Om dit te doen zal je wel enkele bijkomende stappen moeten nemen, die enkel van toepassing zijn voor minderjarigen.

Hoe je het precies aanpakt, lees je in de brochure 'Je voornaam en geslachtsregistratie aanpassen bij de burgerlijke stand'. Je vindt die op de website van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Let op: Er is geen vastgelegde volgorde om je voornaam en M/V aan te passen. Je kan er voor kiezen om enkel je voornaam te wijzigen of enkel je M/V. Wil je op je identiteitskaart zowel je naam als je M/V laten aanpassen? Een transvrouw zocht voor je uit hoe je dat best aanpakt. Volg het schema en betaal maar een keer voor een nieuwe identiteitskaart!
 

Lees meer over: