Wat is seksuele fluïditeit?

Tot welke personen, karaktertrekken of lichamen je je aangetrokken voelt, is niet altijd hetzelfde. Wat je aantrekkelijk vindt bij een persoon, is bij een ander misschien toch niet je ding. Het kan ook dat je tien jaar geleden iets heel opwindend vond, maar dat tegenwoordig niet meer zo interessant vindt. Wat je opwindt of waarvoor je valt, blijft niet steeds hetzelfde. Hoe je je voelt, kan veranderen.

Vroeger werd het woord 'geaardheid' gebruikt om aan te geven welke mensen je hebt als partners. Tegenwoordig hoor je vaker 'oriëntatie'. Geaardheid werd minder populair omdat het klinkt alsof iedereen hun hele leven lang dezelfde soort mensen aantrekkelijk vindt. Het klinkt ook alsof die categorie mensen duidelijk afgebakend is. Voor sommige mensen klopt dat, maar dat is niet voor iedereen waar. Oriëntatie klinkt ruimer. Oriëntatie spreekt niet over iets dat vaststaat en nooit kan verschuiven, maar over seksuele en romantische voorkeuren. Je kan een voorkeur hebben voor blondines, maar toch verliefd worden op een brunette. Op dezelfde manier kan je als man misschien een voorkeur hebben voor vrouwen, maar toch ooit een fantastische man tegenkomen en daarvoor vallen. Wanneer je voorkeuren regelmatig verschuiven, doorheen de tijd veranderen of flexibel zijn, heb je te maken met seksuele fluïditeit.

Soms kiezen mensen voor een ander woord wanneer hun voorkeuren verschuiven. Dat kan, maar moet niet. Hoe jij jezelf noemt, bepaal enkel jij. Je kan jezelf nu homo noemen en dat binnen vijftig jaar nog doen. Het kan ook dat je jezelf nu homo noemt en later het woord biseksueel zal gebruiken. Misschien kies je daarna wel voor queer. Dat je nadien een ander woord gebruikt, betekent niet noodzakelijk dat het eerdere woord niet klopte. Zelfs als je oriëntatie steeds dezelfde blijft, kan je weleens vallen voor iemand onverwacht. Een oriëntatie die kan verschuiven is niet hetzelfde als je oriëntatie 'veranderen'. Jezelf toelaten om iemand of iets aantrekkelijk te vinden, is heel anders dan jezelf opleggen dat je iemand of iets aantrekkelijk moet vinden.

Niet voor iedereen is seksualiteit of oriëntatie iets fluïde. Voor sommige mensen is het heel duidelijk wat en wie ze leuk vinden en blijft dat hun leven lang hetzelfde. Voor hen voelt het woord 'geaardheid' vaak toch het meest passend.